Computer Knowledge

BCC (Bangladesh Computer Council) এর Assistant Programmer পদের জন্য Preparation
১৭/০২/২০১৬ BCC (Bangladesh Computer Council) এর circular অনুযায়ী Assistant Programmer এর post ১২ টা । যোগ্যতা হিসাবে B.Sc in Computer Sciene or Computer Science Engineering চেয়েছে। BCC এর এই type এর post এর জন্য written and mcq both type question হতে পারে। এই জন্য written type preparation নেয়া টা better decision। আপনাদের জন্য আমি কিছু question sample হিসাবে দিলাম। আশা রাখি আপনাদের কাজে দিবে।

Sample Question with answer:

SECTION-I
1. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is
A. an interpreter
B. a simulator
c. a debugger
D. a compiler
Answer: D

2. Which of the following memories need refreshing
A. Static RAM
B. Dynamic RAM
C. ROM `
D. EPROM
Answer: A

3. Data encryption techniques are particularly useful for
A. reducing storage requirements
B. improving data integrity
c. protecting data in communication systems
d. All of the above
Answer: C

4. Which of the following memory have the shortest access time?
A. Hard Disk
B. Magnetic memory
C. Magnetic bubble
D. Cache memory
Answer: D

5. The term associated with the comparison of processing speed of different computer systems is
A. CPS
B. EFTS
C. MIPS
D. MPG
Answer: C

6. The primary job of the operating of a computer is to;
A. command resources
B. manage resources
C. provide utilities
D.be user friendly
Answer: B

7. What the parity bit is used for
A. it is used in self-complimenting code
B. internal code used for storing alphanumeric information
C. the meAnswer used by the computer to check errors during internal manipulation of data
D. All of the above
Answer: C

8. The ALU of a computer responds to the commands coming from
A. primary memory
B. control sectin
C. external memory
D. cache memory
Answer: B

9. 20% of 2=?
A. 4
B. 20
C. 0.04
D. 0.4
Answer: D

10. A wall 6m long, 5m high and 50cm thick has to be built using bricks measuring 25cm by 7.5cm by 7.5cm.If the mortar occupies 5% of the volume of the wall, then find the number of bricks to build the wall?
A. 4565
B. 6080
C. 5424
D. 8741
Answer: C

11. Taka 432 is divided among three workers A, B, C such that 8 times A’s share is equal to 12 times B’s which is equal to 6 times C’s share. How much did A get?
A. 192
B. 162
C. 144
D. 128
Answer: C

12. If 12a+3b=1 and 7b-2a=9, what is the average (arithmetic mean) of a and b?
A. 0.10
B. 0.50
C. 2.50
D. 5.00
Answer: B

13. Mahbub visit three stores. At the first store he spends half of her money plus tk.20.00, at the second store he spends money he has left plus tk.10.00 and at the third store he spends half of what has left plus Tk.20.00 He is now out of money. How much money did Mahbub start out with?
A. 100
B. 140
C. 240
D. 260
Answer: C

14. Ms. Josna purchased x grams of Food A, y grams Food B and z grams of Food C
Write the expression for the amount she spent?
A. Ax + By + Cz

15. A customer is considering to buy either of the following:
A. 500 grams of A
B. 250 grams of B
C. 350 grams of C, and
D. 200 grams of B and 200 grams of C.

Which diet contains the most grams of protein and how much?

Answer: A

16. Two numbers are such that twice the smaller number exceeds twice the greater one by 18 and 1/3 of the smaller and 1/5 of the greater number are together 21.the numbers are:
A. 36 and 45
B. 45 and 36
C. 50 and 41
D. None
Answer: A

17. 5*2 is a three digit number with * as a missing digit. If the number is divisible by 6, then the missing digit is,
A. 2
B. 3
C. 4
D. 9
Answer: A

18. In four year times the combined age of my three cousins and me will be 208.what will be the combined age in seven year times?
A.220
B.224
C.229
D.234
Answer: A

SECTION-II

1. A movie consists of overlapping __________________of images.
a. Layers
b. Scenes
c. Frames
d. Flash
Answer: b

2. Which of the following describes a bitmap graphic?
a. Any grid with a lot of
b. A vector graphic
c. Shape or path of line
d. Any shape filled with solid or gradient color
Answer: b

3. Internet requires
a. an international agreement to connect computers
b. a local area network
c. commonly agreed set of rules to communicate between computers
d. World Wide Web
Answer: d

4. By an intranet we mean
a. A Wide Area Network connecting all branches of an organization
b. A network connecting all computers of an organization and using the internet protocol
c. A LAN of an organization
d. A corporate computer network
Answer: c

5. The tag used in HTML to link it with other URL’s is:
a.
b.
c.
d.
Answer: a

6. Sessions are special techniques in web application development where:
a. Stores java Scripts
b. Store only IP address.
c. Store only ‘user id’ and ‘password’
d. User’s interactions with the site are stored dynamically
Answer: d

7. Which of the following standards does not support video?
a. mpeg
b. wmv
c. mp3
d. avi
Answer: c

8. A search engine is a program to search
a. for information
b. Web pages
c. web pages for specified index terms
d. web pages for information using specified search terms
Answer: d

9. XML uses
a. User defined tags
b. Pre-defined tags
c. both Pre-defined and User defined tags
d. Extended tags used in HTML and makes them powerful
Answer: a

10. It is possible to display pictures in images in HTML specification by using the tag_
a.
b.
c.
d.
Answer: b

Section-III

1. Which command properly allocates memory?
A. char *a=new char[20];
B. char a=new char[20];
C. char a=new char(20.0);
D. char a[]=new char[20];
Answer: D

2. Which one is the feature of object oriented programming?
A. Encapsulation
B. Polymorphism
C. Inheritance
D. All of the above
Answer: D

3. What’s the error of the statement :(x=4&&y=5)?(a=5);(b=6);
A. the question mark should be an equal sign
B. there are too many variables in the statement
C. the first Semicolon should be a colon
D. the conditional operator is only used with strings
Answer: c

4. With every use of a memory allocation function, what function should be used to release allocated.
a. unalloc()
b. dealloc()
c. release()
d. free()
Answer: d

5. Class Employee {int rate,comm;};
The access specifier for its data member rate and comma is not defined. What will be the access specifies them?
A. Private
B. Public
C. Protected
D. None
Answer: A

6.”Your bonus is 22%!”
Select the statement which will EXACTLY reproduce the line of text above.
A. printf(“\”Your bonus is 22%\!”\n”);
B. printdf(“Your bonus is 22%!\n”);
C. printf(“Your bonus is 22%’!\n”);
D. printf(“\”Your bonus is 22%%\!\n”);
Answer: D

7. What does strucat(an_arry,”this”);do?
A. Copies “This”into an_arry
B. Adds”This”to the end of an_arry
C. Compares an_array and “This”
D. Nothing
Answer: B

8. Which of the following is evaluated first in C?
A.
B. ||
C. !
D. &&
Answer: C

9. Which function initializes variables in a class?
A. method
B. constructor
C. destructor
D. identifier
Answer: B

SECTION –IV

1. The sum of two numbers is 83957 and their difference is 74821; what should be subtracted from the greater number to get the smaller?
A. 4568
B. 9136
C. 74821
D. 75311
Answer: C

2. If x/y = 3/z, then what is the value of 9/2?
A. 3×2
B. x3Z
C. (1/9)x3z3
D. x2z2
Answer: D

3. Which of the following is the closest to 2 (Zero)?
A. (1-0.9)2
B. 1-(0.9)2
C. 0.09
D. (0-0.9)2
Answer: D

4. Two numbers are in the ration 5:4 and the difference is 10, what is the larger number?
A. 10
B. 40
C. 50
D. 100
Answer: C

5. If the radius of a circle increased by 6%, then the area is increased by
A. 0.36%
B. 3.6%
C. 12.36%
D. 36%Answer: C

6. A wheel makes 600 revolutions is passing over 2 Km 736 m; what is its circumference?
A. 4.56 m
B. 27.36 m
C. 45.6 m
D. 273.6 m
Answer: A

7. What value of x holds for the inequality 2x+18>7x-5?
A. x
B. x>23/5
C. x>23/9
D. x
Answer: A

8. Distribution of Exam Scores in a class : Number of Student, Number of correction Answered 10.36-40, 16.32-35, 112.28-31, 14.26-27, 8.0-25— What percent of the class Answered 32 or more questions correctly?
A. 16
B. 30
C. 43.33
D. 11.5
Answer: C

9. The number of students who Answered 28 to 31 questions correctly is x times the number who Answered 25 or fewer correctly, where x is?
A. 1.5
B. 0.5
C. 0.09
D. 1.0
Answer: A

10. PQ and RS are straight lines which are parallel to each other. What is the value of angle x in degrees?
A. 30
B. 40
C. 50
D. 75
Answer: C

11. Keramat’s salary is currently Tk. 35,000. Five years back his salary was Tk. 10,000. What is the percentage increase in his salary in five years?
A. 25
B. 50
C. 250
D. 350
Answer: C

12. If a circle has a radius 4, and if P and Q are points of the circumference, then the maximum length of an arc which could separate P and Q is.
A. 4pai
B. 5
C. 2pai
D. 2
Answer: A

13. What is the area of the rectangle ABCD?
A. 6
B. 10
C. 12
D. 20
Answer: C

14. X and Y agreed to do a job, X alone complete one third of the job and then asked Y to complete the rest, Y hired Z and the two of them shared the job equally. Which statement of the following is correct?
A. Y did more than X
B. Y did more than Z
C. Y did as much as X & Z did individually
D. Y did as much as X & Z did together
Answer: C

15. The sum of an odd and an even number is
A. Sometimes an odd number
B. Always an odd number
C. Always a prime number
D. Always divisible by 3 or 5 or 7
Answer: B

16. The ALU of a computer responds to the commands coming from?
A. Primary memory
B. Control section
C. External memory
D. Cache memory
Answer: B

17. Rahim and Karim are twin brothers. Their combined age now is equal to their mother’s age. After 10 years,
A. Combined age of Rahim and Karim will be equal to their mother’s age;
B. Mother’s age will be three times Karim’s age;
C. Combined age of Rahim and Karim will be greater than their mother’s age;
D. Combined age of Rahim and Karim will be less than their mother’s age;
Answer: C

18. To share data with other windows application use
A. Object embedding
B. Copying and pasting of text and images
C. Object Linking
D. All of the above
Answer: C

19. What represents graphic document on the World Web Web?
A. .html
B. .gif
C. .wav
D. .avi

20. Which of the follwing is not a function of the CPU?
A. Decode instructions
B. Write back the results
C. Stores the program
D. Fetch data
Answer: A

SECTION –V

Written type:
Q. What is the most appropriate software for calculating in computer?
Ans: Microsoft Excel
What is meant by ‘LASER’?
Ans: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.
A complete Microcomputer system includes?
Ans: Microprocessor, memory, peripheral equipment.
What is Windows?
Ans: A personal computer operating system from Microsoft.
What is computer networking?
Ans: A system in which computers are connected to share information and resources.
What does ‘System Software’ Includes?
Ans: The operating system and all the utilities that enable the computer to function.
What is the other name of ‘Main Memory’?
Ans: Primary Memory
What is full form of BSIC?
Ans: Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code.
What is Telemedicine?
Ans: A process of treatment through communication technologies.
Who is the inventor of punch card?
Ans: Joseph Marie Jacquard
What kind of device is Monitor?
Ans: Output device
What is ‘facebook’?
Ans: A popular Social networking site
What is ‘OCR’?
Ans: OCR (Optical Character Recognition) is a computer software designed to translate image of type written test.
What is Computer Virus?
Ans: One kind of program, which is harmful to computer operation.
Two types of commonly used printers are?
Ans: Dot Matrix printer and Laser printer
Write the name of different computer storage device.
Ans. Hard disk, Floppy disk, Compact disk
Who is the legend of computer world?
Ans: Bill Gates
What is the meaning of ‘CC’ in case of E-mail?
Ans: Carbon Copy
The word ‘Computer’ is derived from?
Ans: Compute
Adobe Photoshop is a – Graphics Software
What is the name of the first Computer Network?
Ans: ARPANET (Advanced Research Projects Administration Network)
What is the number of Computer Generation?
Ans: Five
BIOS is a – Software
The IP Address 125.111.5.4 belongs to which of the following class – Class B
A CD-ROM drive is labeled with 52X. Here52X is a measurement of –Data Transfer Rate
Data transfer rate of a Dial-up Modem is measured in – Kbps
The most distinctive difference between in LAN and a WAN is – Distance Covered
Which of the following components (Hard Disk, Compact disk, Magnetic Tape, RAM) has the highest failure risk? – RAM
Which kind of mathematics does the computer use in operations? – Binary
The command ‘Shift + Delete’ will send the file to the? – this command will delete the file permanently
The ‘add or remove programs’ utility can be found in – Control Panel
One Megabyte is equal to – 106 bytes
Which menu includes the command ‘find’? – Edit
The base 16 number system is – Hexadecimal
What kind of secondary storage is provided by magnetic disks? – Slow Speed, High Capacity
Valid Ending for a MS-Word File is – .doc
The computer stores its program and data in its – Memory
HTML indicates – Hyper Text Mark-up Language

Courtesy:
Md. Faisal Hossain
Founder
FIIEAP (Foundation of Innovation, Idea Exchange & Academic Program)

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

twenty − seventeen =